Автор: Дейвид Голдман, CNNСлед като преди седмица една от големите и

...
Автор: Дейвид Голдман, CNNСлед като преди седмица една от големите и
Коментари Харесай

CNN: Глобалната банкова криза - един голям проблем отпадна, остават твърде много други

Автор: Дейвид Голдман, CNN

След като преди седмица една от огромните и значими за системата банки се срина, финансовите институции и регулаторните органи трябваше да се борят, с цел да предотвратят разпространението на банковата рецесия.

Credit Suisse, която от десетилетия беше жертва на неприятно ръководство, кавги и неприятни залози, най-сетне се поддаде на зараждащата се международна банкова рецесия. Шеметно бързото усвояване от конкурентната UBS, проведено от швейцарските управляващи в неделя, в профил едно голямо клатещо се домино от масата. Часове по-късно група централни банки от целия свят форсираха придвижването на щатски долари в международната финансова система, с цел да поддържат потока от заеми за семействата и бизнеса и да поддържат главните международни стопански системи.

Въпросът, на който вложителите и изнервените клиенти желаят да получат отговор тази седмица, е: Какво следва? Ще паднат ли и други банки или ще бъдат избавени? Ще бъдат ли принудени регулаторите да се намесят с нови избавителни проекти?

В Съединените щати банковата рецесия стартира преди съвсем две седмици с неочакваните банкрути на Silicon Valley Bank и Signature Bank в границите на три дни. Това провокира шокови талази в международната банкова система.

Регионални банки с профил, сходен на SVB, измежду които First Republic Bank (FRC), PacWest (PACW) и Western Alliance (WAL), се колебаеха на ръба през последната седмица. Разтревожени клиенти изтеглиха десетки милиарди долари в брой от по-малките банки и ги трансферираха в по-големи институции, които са по-добре капитализирани.

За да изплатят на клиентите теглените суми, районните банки се пробват да намерят задоволително пари в брой. Преди седмица First Republic получи заем от JP Morgan Chase в размер на 70 милиарда $, а в четвъртък – още 30 милиарда $ от консорциум от 11 банки, проведен от регулаторните органи на Съединени американски щати. Оказа се, че това към момента не е задоволително и акциите на First Republic паднаха с още 33% в петък.

В петък вечерта Moody's намали кредитния рейтинг на First Republic до " junk ", а в неделя S&P понижи рейтинга на банката на " junk ". Moody's разяснява, че понижаването на рейтинга отразява утежняването на финансовия профил на банката и " забележителните провокации ", пред които е изправена, заради зависимостта си от по-краткосрочно и по-скъпо финансиране, защото клиентите изтеглят парите си.

Много други банки, чиято идентичност ще остане незнайна още дълго време, желаеха незабавни заеми от Федералния запас през миналата седмица. През този интервал от сконтовия прозорец на ФЕД банките са заели рекордните 153 милиарда $ и това е била последна опция за тях да получат бърз достъп до пари в брой.

Добри вести и неприятни вести

Добрата вест: Тези заеми не значат, че в основата на световната банкова система нещо не е наред. Нито една от банките, които са взели заем от сконтовия прозорец на ФЕД, не е взела заем при изискванията на второстепенен заем – незабавни, овърнайт заеми, които оказват помощ на банките в дълбоки усложнения да не угасят осветлението. Тези заеми са свързани със строги ограничавания и по-голям контрол от страна на ФЕД.

Фактът, че предоставените от ФЕД заеми са първоначални, " демонстрира, че банковите надзорници в Съединени американски щати считат банките, които се нуждаят от незабавна поддръжка, за " здрави " и не са изложени на нараснал риск от неминуем банкрут ", означи Джил Цетина, анализатор на Moody's в записка до вложителите в петък.

Световните финансови регулатори са съгласни с това, като употребяват всяка опция, с цел да крещят от върха на планината, че банковата система е сигурна, здрава и цялостна с пари.

Лошата вест: Банките може и да са здрави като цяло, само че всички тези заеми демонстрират какъв брой мощно е напрежението във финансовата система сега.

Напрежението значи, че банките може да се втвърдят във връзка с отпущането на заеми, което ще докара до по-строг надзор върху кредитоспособността на кредитополучателите. Това значи по-малко ипотечни заеми и по-малко парични потоци за бизнеса, което може да забави международната стопанска система и евентуално да докара до криза.

Ето за какво централните банки се намесиха в неделя. Координираните им дейности, каквито светът не е виждал от европейската дългова рецесия преди 10 години, съставляват първата индикация, че банковата рецесия може да има дълготрайни и нездравословни последствия за международната стопанска система.

Как ще завърши това?

Решението би било клиентите да спрат да теглят депозитите си. Но банковата система и регулаторите ще би трябвало да успокоят страховете, преди този момент да се случи в цялата система.

Ето за какво все по-често се чуват апели американските управляващи да подсигуряват всички депозити на клиенти, без значение дали са застраховани или не. Федералната корпорация за депозитно обезпечаване (ФКДЗ) на Съединени американски щати застрахова депозитите в отговарящите на изискванията банки до 250 000 $ на депозит. Европейските страни оперират по сходна стратегия.

Ако регулаторните органи застраховат всички депозити от всевъзможен размер, сходно на метода, по който това стана с клиентите на Silicon Valley Bank и Signature след банкрута на тези банки, това може да даде на клиентите убеденост, че парите им са в сигурност в районните банки.

В петък Moody's съобщи, че има " огромна възможност " федералните регулатори да се базират на изключението за систематичен риск, с цел да защитят всички незастраховани инвеститори във First Republic. Ако регулаторите създадат изключение за още единствено една банка, това би означавало да се спасят всички закъсали банки.

Властите в Съединени американски щати може да не са склонни да създадат това, в случай че има късмет системата да се оправи сама с проблемите си. При очертаващата се рецесия с тавана на дълга и интензивния надзор върху потреблението на пари на данъкоплатците за финансиране на нещо, което прилича избавяне, администрацията на Байдън съвсем несъмнено ще избра органично решение на рецесията.

Има някои доказателства, че това може би стартира да се случва.

Western Alliance, която заяви за огромен брой тегления предходната седмица, и Charles Schwab, която по-рано през седмицата заяви, че междинните маржин салда са намалели с 28% в края на февруари спрямо февруари 2022 година, се пробваха да успокоят клиентите и вложителите, като обявиха, че депозитите са били относително постоянни през последните няколко дни и са останали задоволително ликвидни – което значи, че разполагат с задоволително парични средста, с цел да продължат да финансират интервенциите си.

Американски чиновник съобщи пред CNN, че през последните дни депозитите в дребни и междинни американски банки са се нормализирали, като изходящите потоци са се забавили, спрели или в някои случаи са се обърнали.

Проблемите на Credit Suisse, които се натрупат от години, не са свързани с неотдавнашното приключване на депозити в американските банки. Но откакто UBS се притече на помощ на Credit Suisse, а потокът от изтегляне на депозити от районните банки в Съединени американски щати отслабна и централните банки се пробваха да обезпечат повече долари, с цел да поддържат кредитирането на банките, има вяра, че актуалната банкова рецесия ще отшуми и светът ще избегне стопански спад.

Едно нещо е несъмнено: това към момента не е завършило.

 

Инфо: CNN

Превод за " Гласове ": Екатерина Грънчарова

 

 


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР